Siirry sisältöön

Täydellä vatsalla on vaikeaa olla ketterä, ja uuden keksimisestä tulee hankalaa, kun mielen täyttävät lähinnä ajatukset ruokalevosta. Suomessa on vallinnut jo pidempään mentaliteetti, että byrokratian voi antaa paisua kuin pullataikinan. Päädyimme kuitenkin nykyiseen kiperään tilanteeseen, jossa leivottavaa olisi tuplasti suuremman maan tarpeisiin.

Café Finlandin toisessa jaksossa Martti Kiikan ajatusten kahvilaan saapuu vieraaksi kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Eveliina Heinäluoma. Martti on elänyt perheyrittäjän arkea lähes koko elämänsä, kun taas Eveliina on nuoresta asti ollut mukana poliittisessa keskustelussa. Heitä yhdistää vahva usko Suomeen maana, jossa on kaikki ainekset menestymiseen.

Sen sijaan että antaisimme Suomen vaipua hitaaksi ja harmaaksi Pohjolan perukoiden maaksi, me Café Finlandissa tuomme esiin toimia, joilla tämä uhkakuva on vielä vältettävissä.

Martin teesi 1: Suomessa on julkisia rakenteita tuplamäärä maan kokoon nähden

Pieni maa ei voi olla jäykkä ja byrokraattinen, ketteryys on meidän ainoa mahdollisuutemme. Tosin AY-liike rajoittaa vakavasti ketteryyttä. Talouden rakenteita ei voida muuttaa ilman ay-liikkeen hyväksyntää, mikä hidastaa ja jopa torppaa muutoksia, jotka olisivat välttämättömiä esimerkiksi joustavampien työn tekemisen mallien ja palkkamallien luomiseksi.

Suomessa julkinen sektori on muuhun Eurooppaan verrattuna suuri, vaikka meillä on monia pienempi BKT.  Tämän perusteella rohkenemme  sanoa, että Suomi ei ole kovin ketterä, vaan pikemminkin Euroopan byrokraattisin maa. Rakenteita on jopa tuplakokoisen valtion verran, mikä myös maksaa paljon. Voidaan jopa väittää, että Suomi on peräti Euroopan sosialistisin maa.

Martin teesi 2: Ilman ulkomaisen pääoman tuomia suoria investointeja sekä työperäistä maahanmuuttoa Suomi näivettyy

Jotta kasvumme ei pysähdy, tarvitsemme kipeästi pääomaa, sekä osaajia että investointeja, myös Suomen rajojen ulkopuolelta, mutta emme oikein onnistu kummassakaan. Olemme itse tehneet sekä kouluttautuneen työvoiman että pääoman tulon tänne vaikeaksi.

Liiallinen sääntely heikentää ulkomaisten investoijien mielenkiintoa Suomea kohtaan; se on naapurimaihimme verrattuna surkean vähäistä. Investointien myötä olisimme myös kiinnostava maa osaavien tekijöiden silmissä. Nyt yritysten ylisääntely karkottaa ulkomaisia investointeja. Jäykkä byrokratia ja ay-liikkeiden penseys estävät työperäisen maahanmuuton.

Martin teesi 3: Emme pärjää vientikisassa, olemme hävinneet sen Aasialle.

Suomi on vientivetoinen maa globaalissa taloudessa. Emme elä umpiossa, mutta vaikuttaa siltä, että olemme liiaksi keskittyneet EU:n sisämarkkinoihin ja kotimaisiin kiistakysymyksiin, kuten soteen.

Euroopan talouskasvu on lamaantunut, ja samaan aikaan Aasia on vaurastunut huikeaa vauhtia; Kiina on jo loikannut Euroopan ohi. Vaikuttaa kovin lyhytnäköiseltä, jos pienen Suomen pärjäämistä globaalissa maailmantaloudessa ei oteta poliittisessa päätöksenteossa tosissaan.

Café Finlandin toisessa jaksossa riittää pureskeltavaa! Onneksi Martin ei tarvitse käydä yksin tämän haasteiden noutopöydän ääreen, vaan kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Eveliina Heinäluoma tarttuu myös haarukkaan.

Käännä kanavalle perjantaina 3.6. Klo 17–17.30 tai katso jakso AlfaTV:n ensiesityksen jälkeen täältä!